✅ Correct gebruik van klantgegevens door een extern marketingbureau

Een diepgaande blik op de AVG en wat dit voor u betekent

Mkbrecht.nl

Sent on 04 June 2024 02:00 AM

Text Summary Of This Email

Een diepgaande blik op de AVG en wat dit voor u betekent
Juni 2024
Bel 085 25000 44
Expertise Contracten Rechtshulp
Juridische richtlijnen bij gebruik klantgegevens door marketingbureau
Het belang van transparantie en goede afspraken
Veel mkb-bedrijven doen voor hun marketing een beroep op een extern marketingkantoor. Deze kantoren hebben de knowhow om potentile klanten optimaal te bereiken. Soms kunnen ze ook bestaande klanten opnieuw activeren. Daarvoor hebben ze dan wel prospect- en klantgegevens nodig. Het is heel normaal dat er informatie wordt uitgewisseld tussen beide partijen. Er zijn wel strikte richtlijnen over hoe dit moet verlopen en aan welke voorwaarden moet zijn voldaan. Het correct omgaan met persoonsgegevens is niet alleen een juridische verplichting, maar ook essentieel voor het behoud van het vertrouwen van uw klanten.
Bescherming van persoonsgegevens
De meeste klantgegevens zijn persoonsgegevens die door de wet worden beschermd. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vallen persoonsgegevens onder drie categorien: directe, indirecte en bijzondere persoonsgegevens. Directe persoonsgegevens, zoals naam en adres, liggen voor de hand. Indirecte persoonsgegevens, zoals IP-adressen, kunnen indirect naar iemand leiden. Bijzondere persoonsgegevens omvatten gevoelige gegevens, zoals gezondheidsinformatie of informatie over religieuze overtuigingen.
Grondslagen voor gegevensverwerking
De persoonsgegevens mogen niet zomaar worden gedeeld met een andere partij, bijvoorbeeld een marketingbureau. Daarvoor is nu eenmaal een geldige grondslag nodig. Er zijn verschillende grondslagen voor het verwerken van persoonsgegevens, zoals toestemming, wettelijke verplichting, vitaal belang, publieke taak en gerechtvaardigd belang. Bij het verwerken van bijzondere persoonsgegevens gelden strengere regels. Bij het uitwisselen van persoonsgegevens voor marketingdoeleinden zal men meestal de toestemming moeten krijgen van de klant of prospect. Het is belangrijk dat deze toestemming vrij en genformeerd is gegeven en kan worden ingetrokken.
Een privacyverklaring is in dit geval onmisbaar. Dit document, ook wel eens een privacy statement genoemd, moet essentile informatie bevatten. Het gaat onder meer om de identiteit van de verwerkingsverantwoordelijke, wie de gegevens ontvangt en waar en hoelang de gegevens worden bewaard. Ook de rechten van klanten met betrekking tot hun gegevens moeten schriftelijk zijn meegedeeld. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat dit in begrijpelijke taal gebeurt en voldoende toegankelijk is voor de betrokken personen.
Verwerkingsverantwoordelijke en verwerker
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker(s). De verwerkingsverantwoordelijke bepaalt het doel en de middelen van de gegevensverwerking, terwijl de verwerker de gegevens namens de verwerkingsverantwoordelijke verwerkt. In dit geval is het marketingbedrijf de verwerker en is de opdrachtgever de verwerkingsverantwoordelijke. Tussen de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker moeten goede afspraken worden gemaakt. Deze worden opgenomen in een verwerkersovereenkomst. MKBrecht.nl kan helpen bij het opstellen van al deze documenten die hierbij vereist zijn.
Expertise: Privacy en gegevensbescherming
Onze services
Voor ondernemers
Goederenrecht
Arbitrage
Ondernemingsrecht
Huurrecht
Geschillen
Vastgoedrecht
Bestuursrecht
Contractenrecht
Franchise
Voedsel- en warenpraktijk
Wilt u meer weten over onze dienstverlening?
Neem vrijblijvend contact met ons op over een expertisevraagstuk, zaak of een benodigd contract. We komen snel ter zake.
Informatie aanvragen
Gratis adviesgesprek
Bij welk document kunnen wij helpen?
Kies uit 196contracten
Wij stellen contracten op maat op. In onze dienstverlening zit een gratis adviesgesprek, een conceptdocument, een aanpassingsronde en een finaal document. Wij factureren na het versturen van het concept.
Ontdek onze contracten
Populaire expertise
Arbeidsrecht
Intellectueel Eigendom
Direct naar
Zakelijke rechtshulp
Uitschrijven
Gegevens aanpassen
✉️ Never Miss The Latest Emails From Mkbrecht.nl

We will email you when we find new emails. No spam ever. 😊